poniedziałek, 13 lutego 2017

Degustacja margaryny Optima Cardio Potas +

Nadszedł czas na przetestowanie margaryny Optima Cardio Potas +.

 Na początku informacje od producenta:

Zawiera ona  naturalne sterole roślinne skutecznie obniżające poziom cholesterolu już po trzech tygodniach codziennego stosowania. Posiada doskonałe walory smakowe i świetnie nadaje się również do celów kulinarnych (smażenia, pieczenia i gotowania).





Składniki
oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy, palmowy, kokosowy)
woda
roślinne estry sterolu (sterole roślinne 5,4%)
chlorek potasu
emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny)
przeciwutleniacz (mieszanina naturalnych tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego)
aromat
regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
witaminy (A, D)
barwnik (karoteny)
Zawartość tłuszczu: 60%




  Udowodniono, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Efekt obniżenia cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g  steroli roślinnych 
dziennie w połączeniu ze zdrowym stylem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą

 Kiedy spróbowałam Optimy Cardio Potas + najbardziej zaskoczył mnie jej smak - jest naprawdę dobra. Można z powodzeniem smarować nią pieczywo i nie występuje ten charakterystyczny, margarynowy posmak, którego tak wiele osób nie toleruje. 

 Margarynę Optimę można stosować jako tłuszcz do smażenia, duszenia, pieczenia.  
Ja zrobiłam na niej jajecznicę. Była wyśmienita.


Moja opinia:
Margaryna Optima Potas + jest  inna niż te margaryny,które dotychczas jadłam - jest o niebo lepsza. Nie czuć w niej sztuczności,ma świetną konsystencję,bardzo łatwo się rozsmarowuje,nawet po wyjęciu z lodówki,co jest dużym atutem. Jest delikatna ,bardzo przyjemnie pachnie,ma dobry i delikatny smak.Co najważniejsze zawiera elementy korzystne dla naszego zdrowia.Dlatego od tej pory zaczęłam dokładniej czytać etykiety i zwracam uwagę na skład produktu. Fajne jest to,że możemy jej użyć również do pieczenia i smażenia. 
Czy rzeczywiście obniża poziom cholesterolu i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,jak na razie nic nie mogę powiedzieć. Użycie jednego opakowania margaryny to za mało aby były jakiekolwiek tego efekty. Dlatego też zakupiłam kolejne opakowanie i będę obserwować czy są jakieś efekty. 
  
  Plusy:
- obniża cholesterol i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
-nadaje się do pieczenia, duszenia, smażenia potraw
- jest bardzo wydajna
- dobry smak

Minusy:
- skład (olej palmowy)


1 komentarz:

  1. Ja już przymrózyłam oko na ten olej palmowy.Ogólnie margaryna smakuje dobrze i sprawdza się jak i na zimno tak i na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze i odwiedziny mojego bloga :) Zapraszam do grona obserwatorów. Daj znać w komentarzu, a na pewno Cię odwiedzę i zaobserwuję.