piątek, 10 marca 2017

Soczysta ryba pieczona w folii

Pieczenie ryb w folii aluminiowej pozwala na jej szybkie przygotowanie, a ryba jest soczysta i wcale się nie wysusza. Oczywiście jest zdrowsza od tej smażonej w tłuszczu.Przygotowanie zajmie Wam chwilę- wystarczy kawałek folii, trochę przypraw, cytryna i odrobina oliwy z oliwek .

Ja zrobiłam z fileta miruny, ponieważ jest smaczna i co najważniejsze la naszej rodziny- nie ma ości.

 Miruna pieczona w folii


Składniki dla 4 osób:

* 4 filety dowolnej ryby (w moim przypadku miruny)
* ok.4 łyżki oliwy z oliwek
* koper
* sól
* sok z połowy cytryny
* 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne wyłożyłam folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Na folii ułożyłam rybę, oprószyłam solą, natarłam rozgniecionym czosnkiem, polałam oliwą, posypałam koperkiem i wstawiłam do lodówki na ok. godzinkę. Następnie owinęłam ją szczelnie folią i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu nałożyłam  na talerz i skropiłam sokiem z cytryny.Podałam ją z ryżem i surówką.



Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Zjadłabym taka rybkę z folii :P Tyle, że dałabym więcej ziół czasami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem też tak zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze i odwiedziny mojego bloga :) Zapraszam do grona obserwatorów. Daj znać w komentarzu, a na pewno Cię odwiedzę i zaobserwuję.