Ja zrobiłam z fileta miruny, ponieważ jest smaczna i co najważniejsze la naszej rodziny- nie ma ości.
Miruna pieczona w folii
Składniki dla 4 osób:
* 4 filety dowolnej ryby (w moim przypadku miruny)
* ok.4 łyżki oliwy z oliwek
* koper
* sól
* sok z połowy cytryny
* 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wyłożyłam folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Na folii ułożyłam rybę, oprószyłam solą, natarłam rozgniecionym czosnkiem, polałam oliwą, posypałam koperkiem i wstawiłam do lodówki na ok. godzinkę. Następnie owinęłam ją szczelnie folią i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu nałożyłam na talerz i skropiłam sokiem z cytryny.Podałam ją z ryżem i surówką.
Smacznego:)
Zjadłabym taka rybkę z folii :P Tyle, że dałabym więcej ziół czasami :D
OdpowiedzUsuńNastępnym razem też tak zrobię:)
OdpowiedzUsuń